Ako sa stať členom?

S nárastom podielu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, je otázka udržania rovnováhy v sústave čoraz naliehavejšia. Volatilita spojená s nepravidelnou výrobou elektriny z OZE vyvoláva potrebu neustáleho prispôsobovania sa meniacim podmienkam. Preto je úloha prevádzkovateľa prenosovej sústavy (PPS) kľúčová. PPS zabezpečuje stabilitu sústavy nákupom podporných služieb, ktoré umožňujú dodávku regulačnej elektriny podľa potreby. Táto regulačná elektrina môže byť dodaná v podobe dodávky pri nedostatku energie alebo naopak odberu pri jej prebytku.

Na Slovensku sa podporné služby súťažia vo forme aukcií, ktoré organizuje PPS. V rámci týchto aukcií je určený dopyt po regulačnom výkone a úspešní dodávatelia sú povinní v prípade aktivácie služby zabezpečiť dodávku požadovaného výkonu.

PPS kladie dôraz na technické a obchodné podmienky, ktoré musia dodávatelia podporných služieb spĺňať podľa Prevádzkového poriadku. Aby sa znížilo riziko, PPS nakupuje rôzne typy podporných služieb, ako sú FCR, aFRR±, mFRR± a mFRR3±, s inštalovaným výkonom nad 1 MW, a to od denných až po ročné kontrakty.

Flexibilita predstavuje schopnosť riadenej zmeny odberu alebo dodávky elektriny v reakcii na trhové signály, ako sú zmeny cien alebo odmeny za tieto zmeny. Práve v kontexte rastúceho podielu OZE, ktorý so sebou prináša vyššiu volatilitu a časový nesúlad medzi výrobou a spotrebou elektriny a potrebou zaistenia stability sústavy naberá koncept flexibility na význame.

Agregovaná flexibilita, ktorú zabezpečuje tzv. agregátor, je jedným z riešení, ako efektívne využiť potenciál menších zdrojov elektriny. Agregátor zoskupuje zdroje s nižším inštalovaným výkonom do väčších celkov a ponúka ich na trhu s podpornými službami. Tento trh zahŕňa nielen certifikované podporné služby, ale aj necertifikované služby na riadenie protiodchýlky, ktoré pomáhajú optimalizovať odchýlku v portfóliách účastníkov trhu.

Vývoj a integrácia energetických trhov na európskej úrovni, podporovaná platformami ako MARI a PICASSO, otvára dvere pre nových hráčov na trhu, vrátane agregátorov flexibility. Tí využívajú možnosti zdrojov s menším výkonom a zoskupujú ich do väčších blokov, čo prináša výhody nielen pre majiteľov týchto zariadení, ale aj pre PPS, ktorý môže využívať flexibilitu, ktorá by inak nebola dostupná.

Budúcnosť energetického trhu tak viditeľne smeruje k väčšej flexibilite a lepšiemu využitiu zdrojov, čo je kľúčové pre stabilitu a efektívnosť elektrizačnej sústavy v čase rastúceho podielu OZE. Ak chcete byť jeho súčasťou a máte flexibilitu väčšiu ako 100 kW, kontaktujte SPP na agregacia@spp.sk.

Zdroj: SPP

Scroll top